Duurzaam hoveniersbedrijf

MC Hoveniers is gericht op duurzaamheid, want aandacht voor het milieu is belangrijk. Daarom deze tips voor een duurzame tuin, alle bee(s)tjes helpen.

Duurzame materialen​

Bij het adviseren van materiaal voor in de tuin letten wij op duurzaamheid. Bij aanschaf van bijvoorbeeld schuttingen, tuinmeubelen, vlonders, potten checken wij of deze gemaakt zijn van eerlijke materialen.

Hergebruik

U kunt voor in een duurzame tuin gebruikte materialen, zoals hout en steen kiezen. Daarnaast kunt u met wat creativiteit ook oude materialen hergebruiken die uit eigen tuin komen. Zo kunt u bijvoorbeeld van oude bielzen een mooie staande t.b.v. van een lamp maken.

Sterke beplanting

Kies eerder voor een sterke plant dan voor de mooiste. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inheemse soorten. Sterke planten zijn minder vatbaar voor ziekten en plagen en hoeft u dus ook niet te bestrijden. Voor paden of borders kunt u bijvoorbeeld kokos bodembedekker of houtsnippers gebruiken.

Compost

Gebruik organische meststoffen in uw tuin of maak je eigen compost. Door zelf te composteren zorg je voor een rijk bodemleven. Daarnaast bespaar je geld en hergebruik je GFT-afval, waardoor je minder hoeft weg te gooien. Hoe je dat doet lees je bij composteren.

Regenwater opvangen

Probeer het riool zo min mogelijk te belasten. Door niet de hele tuin te bestraten geeft u regenwater de kans om in de grond te sijpelen. Ook een groen dak neemt regenwater op. Vang uw water op in een regenton zodat u met hetzelfde water uw planten kunt watergeven.

Tuinbeestjes​

Goed voor het milieu zijn, betekent ook aandacht voor dieren. Vogels, egels, insecten; ze zijn allemaal belangrijk binnen het ecosysteem. Kies in uw tuin voor nectarrijke bloemen en planten die vlinders en bijen aantrekken, of plaats bijvoorbeeld een insectenhotel. Zorg daarnaast voor voldoende schuilplaatsen voor vogels en egels.

Moestuin​

Voedsel uit je eigen moestuin is duurzamer dan uit de supermarkt Een moestuin is prima te combineren in uw overige tuin.

Tuinverlichting​

Mooie verlichting in de tuin zorgt dat u langer van uw duurzame tuin kunt genieten. Verspil weinig energie met led verlichting of solar verlichting. Led-verlichting is bij aanschaf duurder, maar verbruikt wel minder energie, dat bespaart dus op de energiekosten. Solar-verlichting werkt op zonne-energie en verbruikt daardoor dus helemaal geen stroom.

Tuinspreuken

Contactformulier